Natuurlijke begrazing met schepen

Als je een stuk land hebt dat je in een goede conditie wilt houden dan kan je kiezen voor begrazing met schapen. Als je kiest voor begrazing met schapen dan kies je voor een meer diverse vegetatiestructuur van je land en je kan de schapen zien als een soort van natuurbeheerder. Tijdens het grazen worden zaden en kleine insecten verspreid via de wol en uitwerpselen. Deze uitwerpselen bieden weer voedsel voor andere insecten en hierdoor krijg je een grotere diversiteit op je land. Vogels maken ook graag gebruik van de wol die de schapen achterlaten voor bijvoorbeeld nestmateriaal.

Duurzame manier van maaien

Kiezen voor begrazing door schapen betekent dat je je land op een duurzame manier laat maaien. Normaal wordt dit werk uitgevoerd door een maaimachine, maar nu doen de schapen het voor je en wordt er dus minder brandstof verbruikt. Het is tevens minder arbeidsintensief doordat de resten van het maaien niet hoeven te worden opgeruimd of gecomposteerd. Sommige delen van je land zullen intensiever worden begrazen dan andere delen en hierdoor ontstaat er meer variatie in het landschap en verbeterd de kwaliteit van de bodem. Er worden hierdoor meer wilde bijen aangetrokken en er zullen verschillende kruiden groeien.

Veiligheid bij een kudde schapen

Veel mensen vragen zich af of het begrazen met schapen wel veilig is. Een schaapskudde geeft een geweldig beeld aan het landschap, maar het moet natuurlijk wel veilig zijn. Door te kiezen voor een ervaren schapenhouder met een kudde weet je zeker dat er geen overlast van de schapen zal zijn. Regelmatig wordt er gecontroleerd of de schapen op het juiste stuk land lopen. Tevens wordt de gezondheid van de schapen regelmatig gecontroleerd en ze zijn ook gevaccineerd tegen ziektes. Je kan met een gerust hart een schapenkudde je stuk land laten begrazen en als je vragen hebt dan kan je altijd contact opnemen met de ervaren schapenhouders om zeker te weten dat je op de hoogte bent van alles wat je moet weten.

Plaats als eerste een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.